Weer een week in Chikwawa
Door: Jolene Blom
Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart
20 Mei 2011 | Malawi, Chikwawa
Deze week heeft wederom in het teken gestaan van de Community Meetings op scholen. Deze meetings blijven bijzonder, want ze zijn allemaal anders. Soms zijn er veel aanwezigen, soms wat minder. Soms beginnen we te vroeg, maar meestal toch echt te laat waardoor we nog later op de volgende school aankomen en het mooie hiervan is: niemand maakt zich er druk om. Dat zal wel even wennen worden als ik straks weer in Nederland aan de slag ga. ;-)
Deze week heb ik voor het eerst meegemaakt hoe heet het hier echt kan zijn. Op een bepaald moment was het 40+ graden en geloof me, dan wordt goed blijven opletten tijdens een overleg toch wel iets van een uitdaging.
Het blijft mooi om te zien hoe dankbaar de scholen zijn met het project. De meesten zijn enorm goed voorbereid. Er zijn er echter een aantal die nog niet alle materialen hebben verzameld die ze moeten hebben om te kunnen starten met bouwen. Sommige scholen zijn nog druk bezig met het maken van bakstenen en andere hebben de materialen wel ergens beschikbaar, maar moeten er nog voor zorgen dat dit naar de school gebracht wordt. Dit is iets wat hier best nog wel een uitdaging kan zijn, omdat er geen geld beschikbaar is voor vervoer. Deze scholen zullen we in de komende weken wat strakker in de gaten gaan houden.
Een van de momenten die me deze week het meeste is bijgebleven is, is een overleg op een school waarbij bij aankomst alle kinderen zich onder een boom hadden verzameld. Het bleek dat ze allerlei liedjes en dansjes hadden ingestudeerd om ons welkom te heten. De teksten van de liedjes die ze zongen stonden in het teken van het school feeding programme (“the secret of education is ginving food at school...”) Bij het horen van die tekst moest ik even slikken en besefte ik pas echt goed hoe waardevol en belangrijk het werk is dat we hier aan het doen zijn.
Volgende week nog 3 dagen meetings en daarna kan het bewaken van de voortgang van de bouw gaan starten. Ik ben benieuwd. Ook wordt er momenteel vanuit het WFP hard gewerkt aan de voorbereidingen van Walk the World, dat volgende week zondag in Chikwawa gehouden wordt. Ik ben benieuwd. :-)
Wat ik deze week verder nog ontdekt heb is dat de mensen hier feilloos alles onthouden. Zo weet Msika bijvoorbeeld precies te benoemen op welke dagen we welke scholen bezocht hebben en wat er besproken is, terwijl Simeon (de chauffeur) zonder enige bewegwijzering precies de weg naar iedere school weet te vinden. Een hele prestatie, want voor mij lijken al die zandwegen toch echt hetzelfde en zonder aantekeningen maken red ik het echt niet om al deze dingen te onthouden. Mogelijk heeft het er mee te maken dat de mensen hier minder informatie te verwerken en te filteren hebben dan wij in Nederland, maar ik vind het wel een interessant fenomeen.
Vanuit een regenactig Chikwawa (waar het nog steeds rond de 30 graden is), wens ik iedereen in Nederland een mooi en zonnig weekend toe.
Tot volgende week!
Jolene
20 Mei 2011 - 19:52
Daphne:
Geweldige foto jij tussen de kinderen! Ik bel
Je zondag weer!!!! Love you -
20 Mei 2011 - 20:22
Coby Engelmoer:
Hallo lieve Jolene
Regen....heerlijk lijkt me dat na al die warme dagen....
Zo te lezen heb je het best druk gedurende de week en doe je nog steeds veel indrukken op !
De foto's zijn weer top....ik geniet daar iedere keer weer van, al die lieve kinderen met een glimlach ...prachtig !
Ik hoop dat je ook een fijn weekend zal hebben....
Liefs, tante Co en ome Frans xxxx -
24 Mei 2011 - 17:57
Machiel Groot:
Je beschrijft zo goed hoe anders de wereld in Malawi is!
Keep up the good work! -
24 Mei 2011 - 18:24
Ietje Voortman:
Ik heb weer echt genoten van jou verhaal,wat zal ik het de komende maand missen.
Want ik ga zaterdag een maand naar Het Wilde Westen van Amerika.
Ik bedenk nu dat ik je kan volgen want mijn hotmail gaat mee.
Dus dan weer tot horens Groetjes en een fijne tijd. Ietje -
27 Mei 2011 - 06:25
Mike Pennock:
Hoi Jolene,
Ik heb nog niet eerder gereageerd maar lees wel elke keer je verslagen. Je slijl van schrijven maakt dat ik elke keer weer uitkijk naar het volgende verslag want het is alsof ik erbij ben.
Met name je opmerkingen over de manier van omgaan met de tijd en vergaderen, lijkt me heel bijzonder om te mogen ervaren.
Het zorgt er wel voor dat ik nog enthousiaster wordt om ook zelf een keer de mensen daar te kunnen helpen.
Wat is jou nummer in Malawi zodat ik je een keer kan bellen?
Mike Pennock