Topkoks en politieke pap - Reisverslag uit Mulanje, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu Topkoks en politieke pap - Reisverslag uit Mulanje, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu

Topkoks en politieke pap

Door: Jeroen Siegerink

Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart

12 Oktober 2010 | Malawi, Mulanje

Muli Bwanji?!

Het werd weer tijd voor een update merkte ik (Jeroen, wanneer schrijf je weer eens een stukje?). Dat doe ik natuurlijk graag. En bij deze. Dank in ieder geval voor alle reacties, via deze blog en/of email. Deze keer niet alleen iets over de projecten in Malawi (inclusief foto’s zie onder), maar ook iets over een TOP project Nederland. En natuurlijk het laatste nieuws over het voedseltekort (nieuwe lezers bekijkt u ook eens mijn vorige verslag).

Mijn belangrijkste project, het bouwen van de gebouwen (kitchens, storerooms en feedingshelters) kan ik bijna afronden. Ik verwacht zelfs deze week nog. Dat moeten er hier en daar nog wel wat wonderen gebeuren, maar ik kijk nergens meer van op, want hier word ik ook wel eens positief verrast. Zo hadden we 3 weken geleden een school en community die na vele maanden en diverse officiele waarschuwingen nog geen vooruitgang liet zien. We zijn toen overgegaan tot het nemen van zeer drastische maatregelen, immers de hulp die we bieden is niet vrijblijvend. In dit geval hebben we de District Educational Manager (de DEM, hoogste baas onderwijs in het district) geadviseerd om de headteacher en het schoolmanagement te vervangen en de school uit het voedselprogramma te halen. Een advies wordt meestal overgenomen, zo ook in dit geval. Dat is dus nogal wat; want zeg maar dag tegen je onderwijscarriere ;-). Maar veel erger: 2000 kinderen zijn de dupe, ze krijgen immers geen pap meer.
Maar het effect was er. Na de aankondiging van de DEM waren de gebouwen in 1 week klaar. Het was te laat voor de headteacher, die is overgeplaatst. Maar waarschijnlijk mag de school in het programma blijven. De gebouwen staan er in ieder geval ;-)
Het klinkt misschien hard en zakelijk, want in dit geval had het ook zo kunnen zijn dat de kinderen het slachtoffer worden van iets waar ze zelf niets aan kunnen doen. Maar actieve participatie van de ontvangers van de hulp is noodzakelijk. En om Malawi echt vooruit te laten gaan moeten we ze leren zelf te denken (verantwoordelijkheid te voelen) en zelf te doen, en niet alleen leren de hand op te houden of nog erger, slecht gedrag te belonen.
Gelukkig hoef het niet zo altijd zo te gaan. Want er zijn ook een heleboel scholen waar het goed gaat. En waar we nog even aan de bak moeten, is het is mijn taak om de druk nu maximaal op te voeren en tegelijktijd de mensen gemotiveerd te houden om de klus af te maken.

Ondertussen bereiden Msika (projectassistent) en ik ook het nieuwe project voor. De Japan International Cooperation Agency (JICA) heeft budget ter beschikking gesteld aan het WFP om fruitbomen te plaatsen bij basisscholen. Kinderen leren op deze manier over fruit(bomen) en bovendien kunnen zij en de community er ook van profiteren. Omdat het vooral ook een logistieke klus is heeft het WFP gevraagd aan het TNT/WFP team om een pilot project te doen in twee districten. Het project loopt van oktober 2010 tot april 2011. In totaal gaat het om ruim 14.000 bomen op 121 scholen. We bereiken meer dan 150.000 kinderen met dit project. Meer daarover de volgende keer.

Over het voedseltekort waar ik de vorige keer zo uitgebreid over schreef, kan ik nu –helaas!- heel kort zijn. Na een meeting met de Country Director van WFP Malawi is mij duidelijk geworden dat het er niet goed uitziet. Zeker niet voor dit jaar, maar ook voor volgend jaar is nog niet alles in kannen en kruiken. Het is inmiddels ook nationaal nieuws geworden, het staat in diverse kranten. Hoewel er –zoals dat gaat in internationale ontwikkelingssamenwerking- behoorlijke wat politiek speelt rondom het geheel, gaat het vooral om een tekort aan geld.
De verhalen op de scholen waar ik kom zijn niet leuk. Zo was er een school waar een vrachtwagen langkwam en alle kinderen spontaan “porridge, porridge” gingen roepen. Zo blij waren ze. Helaas voor hen was het een vrachtwagen vol kunstmest voor een project een dorp verderop. Inmiddels zijn er drie districten aangewezen waar kinderen “het meest kwestbaar zijn”. Dat is nette taal voor “het eerst dood gaan van de honger”. Mulanje (“mijn”) district hoort daar overigens niet bij. Naar die drie gaat nu noodvoedsel, maar helaas is dit in zeer beperkte mate beschikbaar. Ik wacht maar even af. Maar ook hier is eigenlijk een wonder nodig. Of een zak met geld. To Be Continued.

Om de projecten hier in Malawi mogelijk te maken is geld nodig. Dus daarom wil ik graag even stilstaan bij een fantastisch project: Topkoks voor Thuiskoks. Voor wie het niet kent: het is een kookboek met heerlijke recepten van topkoks die je makkelijk zelf kan maken. Het kookboek kost 9.95 euro. En omdat iedereen er belangeloos aan meewerkt gaat van ieder verkocht exemplaar 8 euro direct naar School Feeding in Malawi. Dat zijn veertig maaltijden! Aankomende zaterdag verschijnt Topkoks voor Thuiskoks nummer 4. Als je nu al meer wilt weten kijk dan op www.topkoksvoorthuiskoks.nl of volg via Twitter @Topkoks.

Hier in Mulanje begint het al aardig zomer te worden. Gister was het 39 graden, vandaag 40. Overdag heb ik daar niet heel veel moeite mee, maar het zou lekker zijn als het ’s nachts wat zou afkoelen. Helaas. De ventilator staat aan, maar je hebt meer het gevoel dat je een ovendeur opendoet (ken je dat gevoel?) als je er voor gaat staan. Slapen wordt dus even moeilijk, maar dan heb je wel weer tijd voor bijvoorbeeld dit verhaaltje.

Mocht deze week de champagne open kunnen (helaas alleen figuurlijk) dan laat ik dat uiteraard hier weten. En uiteraard kun je me ook (blijven) volgen via @JeroenWFPMalawi.

Groeten! Jeroen.

PS de foto's waar kinderen met pap op staan zijn foto's van enige weken geleden.

• 13 Oktober 2010 - 06:15

Marielle:

Jeroen, je doet het heel goed daar. Valt niet mee alles draaiende te houden en veel van de scholen te vragen, als ze daarvoor in de plaats geen eten krijgen.

Hier in nl doen we onze uiterste best om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Seal en sorteeracties worden opgestart, inzamelen van mobieltjes via gsmretourplan en natuurlijk de verkoop van Topkoks.

Vanuit veel kanten wordt belangeloos hulp geboden om de kindjes in Malawi zo snel mogelijk weer een bord eten te kunnen geven!

Keep up the good work!

• 13 Oktober 2010 - 07:31

Marieke:

Hey Jeroen,

Pittig hoor, ik kan me helemaal indenken hoe je voelt als je daar op zo'n school komt en er geen voedsel is...En respect dat je kunt werken met die temperaturen! 40 graden, zonder een zuchtje wind in die afgelegen dorpen is echt HEET!
    Heel veel succes, ik blijf je natuurlijk volgen en ga m'n best doen zoveel mogelijk kookboeken te verkopen!
    Groet, Marieke
    PS. Hoe is het met hardlopen?

• 13 Oktober 2010 - 08:44

Suzanne:

Hee Jeroen,

Heftig! Wat een ander verhaal dan een jaar geleden, toen onze grootste zorg was of het eten wel op tijd zou komen. Nu de vraag of het er uberhaubt is of komt.. Idd moeilijk om dan je werk te doen en mensen gemotiveerd te houden. Ben jij gelukkig wel de juiste man op de juiste plek!

Heel veel succes daar!!

• 13 Oktober 2010 - 10:05

Bob:

potverdikkie wat een tijd daar! Vervelend om te horen dat het voedsel schaars is en helaas niet naar 'jouw' gebied gaat. Hoe dan ook denk ik dat jij inderdaad de goede man bent om in die moeilijke omstandigheden toch nog een succes kan maken van het project.

Ik ga maar alvast wat kookboeken kopen om te geven aan iedereen die heeft geholpen bij mijn recente verhuizing!

Overigens, die foto van die blanke man tussen 100.000 donkere kindjes? priceless!

• 13 Oktober 2010 - 12:47

Ingrid:

Hi neefje
    Wat ben je goed bezig daar maar wat frustrerend dat het regelen van voedsel niet lukt zoals je zou willen. Praktisch gezien geen voedsel geen motivatie om te gaan voor de kindjes en kunnen ze toch niet opletten op school. Maar laat je er niet door ontmoedigen want jou kennende ga je al je energie stoppen om aan voedsel te komen. Zo is het toch ook met de bouw gegaan. Als jij je ergens voor in zet dan doe je dat voor meer dan 100%. Ik ben super trots op je. Ik ga snel wat boeken kopen om je te helpen. Dikke kus en beterschap!

• 13 Oktober 2010 - 19:26

Yvon:

Hallo dan,
    Wat een verslag zeg en wat doen jullie daar goed werk!Hopelijk hou je het vol zeker onder deze omstandigheden en dan ook nog zo warm!
    Een hele dikke knuffel uit Enskedeeee!!

• 25 Oktober 2010 - 15:15

Denise:

Hoi Jeroen, heftig om te lezen. Moeilijk lijkt me met zo'n voedselnood. Zo te lezen doe jij enorm je best daar. Je hebt straks een mooie ervaring om op terug te kijken! Wow. Heel veel succes daar en houd nog even vol 's nachts met die warmte...