Reisverslag 30 januari 2010 - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu Reisverslag 30 januari 2010 - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu

Reisverslag 30 januari 2010

Door: Rinsophie Vellinga

Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart

07 Februari 2010 | Malawi, Blantyre

Mulanje, 30 januari 2010
De regen die met het geluid van Afrikaanse trommels op het zinken dak van mijn huisje dendert maakt me wakker. De wind rukt woedend aan de gammele raampjes en de overkapping op het terrasje. Door de kieren in de gordijnen zie ik langgerekte bliksemflitsen de valei verlichten. Ik ben te slaperig om op te staan en zie pas de volgende dag de ravage die is aangericht in de tuin. Alsof een Hollandse herfststorm tekeer is gegaan en het terrein heeft bezaaid met takken en bladeren. Van de bananenbomen zijn grote stukken afgerukt, rieten zonweringen en omheiningen zijn vernield. Overal liggen kapotgevallen mango’s en avocado’s.
Maar de zon schijnt al weer triomfantelijk en een paar jongens werken hard om de rommel op te ruimen. Daar komt geen bladblazer of zelfs geen hark aan te pas - een kort rieten bezempje is voldoende om paden en grasvelden van bladeren en takjes te ontdoen.
De wegen naar de scholen zijn een en al rode prut geworden. We zijn deze week in de grensstreek aan het werk, soms maar een paar honderd meter van Mozambique verwijderd. Twee keer leggen we de laatste kilometers naar een school te voet af, omdat een bruggetje is ingestort en de auto niet verder kan. Ik geniet van de wandeling. Wat is het hier mooi! In de valeien tussen de bergen rollen de theeplantages zich uit, gescheiden door ontstuimige riviertjes en meertjes vol waterlelies. Tientallen theeplukkers met grote manden op de rug steken met hun gespierde lijven boven de felgroene beplanting uit.
De schoonheid van de natuur contrasteert met de schrijnende armoede. Op de scholen zijn nauwelijks kinderen met schone of hele kleren te vinden. De meeste klaslokalen zijn halfdonkere holen, volgepropt met kinderen, die met gestrekte benen op de grond zitten, een bruinverkleurd schriftje op de knieen.
Op enkele scholen zijn geen lepels en likken de kinderen met hun vuile vingers de maispap van de plastic borden.
Niettemin maken de kinderen geen passieve indruk en nooit zie ik ze ruziemaken of zeuren. Pas na anderhalve week en 42 schoolbezoeken hoor ik voor het eerst een kind huilen als we uit de auto stappen. Het duurt even voor ik in de gaten heb dat het door mij komt. Want ondanks de nieuwsgierigheid deinzen de meeste kinderen terug als ik te dichtbij kom en vooral de kleintjes zijn erg bang voor de witte azunga.
De angst is pijnlijk om te zien maar heeft ook een komische kant. Zoals bij de school waar de kinderen buiten hun pap zitten te eten. Gillend rennen ze weg om op veilige afstand toe te kijken hoe we het terrein oprijden. We moeten langs de borden pap die overal verspreid op het grasveld zijn achtergebleven laveren naar het kantoortje van het schoolhoofd. Zo’n kantoortje is vaak niet meer dan een berghok met afgebladderde muren, scheefhangende kasten vol mappen die eruit zien alsof ze 200 jaar oud zijn. Als er een venster is – meestal niet het geval – hangt voor het vlekkerige raampje een uitgescheurd gordijntje. Ook vinden we regelmatig het door WFP verstrekte maismeel in stoffige zakken opgestapeld tussen de schoolboekjes.
In het gastenboek wat door elke bezoeker getekend moet worden kan ik zien dat het soms maanden geleden is dat er voor het laatst bezoek op de scholen is geweest, bijvoorbeeld.mijn collega’s Carola en Marielle in oktober 2009!
In de afgelegen gebieden zien de kinderen dus bijna nooit “vreemden”. Auto’s rijden er niet, dus ook onze Landcruiser maakt hen bang. Op de gespannen gezichtjes weerspiegelt zich die strijd tussen angst, verlegenheid, ontzag, nieuwsgierigheid en hun natuurlijke vriendelijkheid. Dat laatste overwint dan tenslotte zodat we een omgekeerde beweging waarnemen.
Vlucht bij aankomst de kinderschare voor ons weg, bij vertrek hollen allen zolang ze het kunnen bijhouden met de auto mee, luid “baa-aai, baa-aai” roepend (bye) of ook eens – tamelijk genant – “A-zun-ga! A-zun-ga!” scanderend.
Ook in de gehuchten waar we doorheen rijden lacht en wuift bijna iedereen.
In de moestuintjes tussen de golfplaten hutjes slaan vermoeide moeders hun blik op en rechten de rug, oude vrouwen op de veranda steken de magere handen omhoog, kleuters met een iets jongere peuter in een draagdoek op hun heupje komen aanwaggelen, geitenhoeders kijken nieuwsgierig op, zelfs de geitjes springen dwaas in de rondte als onze auto stapvoets over het pad door de kuilen hobbelt.
En maar zwaaien en lachen.
Ik voel ik me er wat ongemakkelijk bij, maar zwaai toch terug. Alsof je de koningin bent die naar haar onderdanen wuift. (als het zo doorgaat heb ik aan het eind van mijn uitzending meer gezwaaid dan Beatrix in haar hele leven)

• 08 Februari 2010 - 10:04

Marieke:

Hey Rinsophie! Wat schrijf je op een leuke en beeldende manier, super om te lezen. Je hebt wel wat te stellen met het weer daar...Nederland is momenteel gehuld in dikke grijze mist en de wereld lijkt ontzettend klein. Veel succes daar en zet 'm op!

• 08 Februari 2010 - 11:14

Marielle:

Whow, wat een herkenning en wat heb jij een schrijftalent!
    Precies zoals is het is.

Wij in Nederland gaan er voor zorgen dat er voldoende geld blijft binnekomen om alle kinderen dagelijks te blijven voorzien van dat oh zo nodige heerlijke bordje maispap!

• 09 Februari 2010 - 10:13

John Vellinga:

hoi rinsophie,
    ja marieke heeft gelijk! je ontpopt je als een echte rasvertelster.meeslepende verhalen uit het verre malawi. boeiend om te lezen.je had schrijfster moeten worden.kan natuurlijk alsnog. ik zie al uit naar het volgende verslag.alle goeds daar en groet van broer john.hoooi

• 10 Februari 2010 - 22:35

Tom:

Hallo Rinsophie, prachtig omschreven hoe de kinderen reageren. Geniet van al het moois wat het land en vooral de mensen je brengen. Het zal je voor altijd bijblijven.

Tom Veerman.
    Volunteer Gambia 2006

• 11 Februari 2010 - 12:48

Paul Van Schayk:

Hoi Rinsophie, gaaf je verhalen te lezen. Ik hoop dat je inmiddels doorhebt dat Carola gelijk heeft gehad en je inmiddels Msika en Simeon moeiteloos kunt verstaan. Doe ze de groeten van.

Je schrijft erg leuk, hou vol. Ik zal zeker je verhalen met veel belangstelling lezen en de leuke anecdotes en hoogtepunten eruit halen om hier in Nederland mensen betrokken te houden.

• 11 Februari 2010 - 13:22

Janneke R:

Mooi om te lezen hoe jij Malawi en de mensen ziet. Mooi om horen welke avonturen jij beleefd.
    Ik heb je website toegevoegd aan mijn favorieten.
    Vanuit het Utrechts TNT: succes en veel plezier!

• 12 Februari 2010 - 10:40

Renee Acda TNTPost B:

Als oude projectmanager lees en kijk ik met aandacht naar jouw verhalen, vooral de foto's zijn prachtig!
    Veel succes en greet voor Simion en Msika

• 12 Februari 2010 - 11:07

Stephanie :

Wat een ontzettend beeldend verhaal.
    Veel succes daar.

• 12 Februari 2010 - 14:17

Laurien:

Hoi Rinso
    Wat is het leuk om je verhalen te lezen!!
    En de prachtige foto"s te bekijken.Geniet er van,ik wacht op je volgende belevenissen.Groetjes van Terschelling