Op fieldtrip in Malawi en brandstofcrisis part 2 - Reisverslag uit Chikwawa, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu Op fieldtrip in Malawi en brandstofcrisis part 2 - Reisverslag uit Chikwawa, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu

Op fieldtrip in Malawi en brandstofcrisis part 2

Door: Jolene Blom

Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart

26 Juni 2011 | Malawi, Chikwawa

Het aftellen is nu echt begonnen. Over minder dan 2 weken vlieg ik weer terug naar Nederland. Ik kan nog steeds niet geloven hoe ontzettend snel de tijd gaat hier.
De afgelopen 1,5 week hier in Malawi was echt heel mooi en bijzonder.

Zo werd vrijdag een week geleden uitgereikt aan de weeskindjes. Deze kleding was gekocht van het geld dat was opgehaald bij de lokale fundraising waarover ik in een van mijn eerdere blogs heb geschreven. Ik mocht hier als eregast bij aanwezig zijn. Het was heel mooi,maar tegelijkertijd ook schrijnend als je al die kleine, blij lachende, kinderen ziet en bedenkt dat zij geen ouders meer hebben die voor hun kunnen zorgen. Dit was voor het eerst dat ik hier van zo dichtbij mee geconfronteerd werd. Omdat de eerste lokale fundraising zo een succes was, wordt er gelukkig binnenkort weer een nieuwe gepland. Alle kleine beetjes helpen hier.

Na dit event stond de fieldtrip gepland. 5 dagen lang ben ik samen met Simeon, Msika en een groep enthousiaste PostNL collega’s door Malawi getrokken om daar verschillende projecten van het WFP te bezoeken en ook een aantal scholen waar we momenteel aan het werk zijn.
Deze week was echt super. Het was ontzettend leuk om mijn ervaringen hier te kunnen delen met een aantal van mijn collega’s. Ook voor mijzelf zaten er een aantal nieuwe dingen in het programma. Zo stond er een ziekenhuisbezoek op het programma. In het ziekenhuis hebben we een afdeling bezocht waar ondervoede kinderen lagen. Het WFP levert de voeding die er voor moet zorgen dat deze kinderen weer gezond worden. Als je de moeders met hun zieke kinderen daar ziet, dan doet dit echt wat met je. Voor alle kinderen die daar lagen hadden we zeep, babycreme en koekjes meegenomen. Dit werd door de moeders met grote dankbaarheid in ontvangst genomen.

Ook stonden er scholenbezoeken en household visits gepland. De school die we bezochten in Phalombe is prachtig gelegen in de bergen op 2 uur lopen afstand van het centrum van Phalombe en de verharde weg. Op de school was het een groot feest. Alle kinderen waren door het dolle heen en alle fieldtrip deelnemers werden achtervolgd door een horde blije en enthousiaste kinderen die allemaal op de foto wilden.
Voor de school waren veel kado’s meegebracht. Zo was er voor ieder kind een pen. Het gejuig hierover was oorverdovend! Hetzelfde gold voor de meegebrachte voetbal en de schoolbordverf.

Terwijl we op bezoek waren op de school in Phalombe hebben we ook in twee groepen een bezoek gebracht aan 2 “households” Hier kregen we te zien hoe de kinderen leven en in wat voor huizen ze woonden. Het huisje dat ik heb bezocht was nog niet eens zo groot als mijn keuken thuis in Nederland. Het was een lemen hutje zonder deur. In dit huisje woonde een gezin met 11(!) kinderen. Er waren geen dekens aanwezig en het gezin had ook nauwelijks te eten. Deze mate van armoede kunnen wij ons nauwelijks voorstellen. Als rijke Nederlander ga je je toch wel even ongemakkelijk voelen als je dit ziet. De gezinnen die we hebben bezocht hebben we gelukkig enorm blij kunnen maken met het eten en de dekens die we voor ze hadden meegebracht.

Alles bij elkaar opgeteld was afgelopen week echt een hele mooie, leuke, bijzondere, maar soms ook confronterende week. Tijdens deze week is nog eens bevestigd hoe goed en belangrijk het werk is dat het WFP hier in Malawi doet.

Een van de uitdagingen waar we vorige week continu tegenaan gelopen zijn is de brandstofcrisis waarover ik in mijn vorige blog heb geschreven. De situatie was in de week van de Fieldtrip niet verbeterd. Met een beetje hulp hebben we her en der toch nog wat Diesel kunnen vinden. Zo heeft het WFP ons haar voorraad Diesel geschonken die bedoeld was voor de generator die gebruikt wordt wanneer de stroom uitvalt. Mede hierdoor hebben we de hele fieldtrip volgens plan af kunnen ronden.

Afgelopen zaterdag is de groep weer naar Nederland vertrokken. Samen met Simeon ben ik toen een rondje langs alle benzinestations gaan maken op zoek naar Diesel. Her en der was er wel wat geleverd maar de situatie rondom de benzinestations was meer dan chaotisch. De benzinestations die je ziet zijn of helemaal verlaten, of er staan enorm lange rijen. Mensen blijven zelfs in hun auto voor het benzinestation slapen in de hoop op het krijgen van Diesel. Omdat de situatie zaterdag niet echt hoopgevend was, ben ik met de bus teruggereisd naar Chikwawa. De auto is in Blantyre gebleven omdat daar de meeste kans is op het vinden van Diesel.
Vandaag (zondag) is het echter nog steeds niet gelukt om wat te vinden. Het gerucht gaat nu dat er morgen om 6:00 ergens wat geleverd wordt. Hier hopen we dan maar op, want als we niets kunnen vinden, dan betekent dat ook dat we niet kunnen werken...Dit geldt overigens niet alleen voor ons maar ook voor de onderdelen van het WFP die de materialen voor onze bouwprojecten en voedsel distribueren.

Vooralsnog heb ik er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen, zoals alles in dit land links om of rechts om altijd goedkomt, maar spannend is het wel.

Wordt vervolgd!

Hartelijke groeten,
Jolene

• 26 Juni 2011 - 20:24

Madelon:

Hi Jolene! Raar dat wij nu alweer terug zijn; de week was echt fantastisch en indrukwekkend, dank voor je goede zorgen. Ik hoop dat het gaat lukken met de Diesel! Doe Simeon en Msika de hartelijke groeten en veel plezier donderdag, ik denk dat je weer een dansje gaat maken in Chickwawa! X

• 27 Juni 2011 - 05:48

Mike Pennock:

Hoi Jolene.

Wat een schrijnende voorbeelden. Inderdaad onvoorstelbaar voor ons Nederlanders.
    Hoe is het met de bordjes gegaan?

• 27 Juni 2011 - 05:48

Mike Pennock:

Hoi Jolene.

Hoe is het met de bordjes gegaan?

• 27 Juni 2011 - 07:11

Marielle:

Het was weer een indrukwekkende week.. vreemd om nu weer in Nederland te zijn. Het contrast is te groot. Gelukkig krijgen bijna 700.000 kinderen in Malawi dagelijks een schoolmaaltijd van het WFP. Het was fijn te horen dat het schoolvoedselprogramma er voor zorgt dat meer kinderen (ook meisjes) naar school gaan. Hiermee vergroten zij hun kans op een betere toekomst.
    Succes de laatste weken. Ik ga me druk maken om meer fondsen voor Malawi!

• 27 Juni 2011 - 09:15

Danielle Koelemij:

Hoi Jolene,
    Als nieuwbakken moeder lees ik je reisverslag met een brok in mijn keel. Wat is het toch oneerlijk als je bedenkt wat wij onze kindjes allemaal kunnen geven...
    Goed om te lezen dat wat jullie daar doen toch blije gezichtjes opleverd!
    TOP!
    Tot snel
    Danielle

• 27 Juni 2011 - 15:50

Marieke :

Hey Jolene, genoeg uitdagingen zo te horen! Heel veel succes in de laatste 2 weken, zet 'm op! (en geniet vooral nog even volop van het bijzondere land en de vriendelijke mensen).

• 28 Juni 2011 - 07:52

René:

Hoi Jolene,

Weer een leuk verslag. Helaas nog geen diesel. De rijen die we vorige week hebben gezien worden vrees ik alleen maar langer? Ik hoop dat je de laatste weken in staat bent het goede werk voort te zetten.

Hoe was het in de kerk zondag? Heb je nog een foto kunnen maken van de pastoor met Mickey Mouse stropdas?

Gr. René

• 28 Juni 2011 - 11:15

Bert A:

Hallo Jolene,

Wordt je toch weer een beetje stil van als je dit leest.
    Weer een mooi verhaal.
    De laatste loodjes...

Grt
    Bert

• 01 Juli 2011 - 13:17

Richard Mafficioli:

Blijf nog steeds lachen om al je avonturen! Leuk je gisteren weer even gesproken te hebben en we zien elkaar weer snel!

• 03 Juli 2011 - 22:07

Marisca:

poeh he wat een verhaal...
    Waar moet je beginnen om voor zulke arme mensen een verbetering te creëren... Het kan niet anders dan indrukwekkend te zijn om je steentje zo bij te dragen via het WFP.
    En die arme kindertjes... ik word er ook verdrietig van als ik me inbeeld hoe de moeders die je beschrijft zich voelen bij hun ondervoede kindjes.

Hopelijk vind je op tijd Diesel voor je thuisreis (dat zal wel erg wennen worden!)

liefs
    Maris

• 04 Juli 2011 - 12:50

Henk Kemperman:

Hoi Jolene,

Ik heb met veel belangstelling maar ook toch wel een beetje met een brok in mij keel jou laatste reisverslag gelezen. Maar ook de andere reisverslagen ga ik zeker nog lezen.

Allemaal erg indrukkwekkend wat jullie daar doen maar ook erg schrijnend en in contrast met zoals wij hier (kunnen) leven. Ik zou mij heel goed kunnen voorstellen dat jij/jullie daar met een bepaalde voorstelling naar toe zijn gegaan, maar dat deze dagelijks door hetgeen jullie daar aantreffen en ervaren, onder uit gaan. En dat de indrukken die je daar op doet ook iets met jou als mens doet. Echt heel erg goed en klasse voor de bijdrage die jullie daar leveren.

Ik wens jou nog veel succes de resterende tijd want ik begrijp inmiddels dat jij nog ongeveer een week te gaan.

Tot gauw en ja sorry dan toch geheel wat anders, het EJW UVIT.

gr Henk

• 11 Augustus 2012 - 03:38

Hans Jonkman:

Hoi
    Ik heb het og eens gelezen dat reisverslg ,Respect voor wat je heb gedaan en de tijd die je e in heb gestoken daar hoor je me niet over
    Onze Organiesatie Die young Martinair heet Verzameld al jarenang allerlei spullen bij personeel en door mond op mond reclame staan er wekelijks zo een dertig koffers met schoolboeken laptos kledihg voor babys tieners en speelgoed dat varieert van een voetbal tot scooters ,er is een jeep heengegaan voor de man die zorgt dat alles in de goede weeshuizen kwam en hij doet dat zonder zichzelf te verijken
    De vorige die deed dat wel een pastor notabene ik ben gelijk op de volgende vlucht naar Narobie meegegaan met spullen de man was zo blij God hield van me o you are such a good person you place in heaven is aredy saved als ik niet drie leuk meiden kijgt dan wil en andersstuur bje me maar ergens anders heen
    Ik bleef zodat wat langer zodat ik hem kon betrappen ik moest het eerst zien
    Dat ging heel snel ,ik nam een taxi volg die mercedes,but sir it is a priest een briefje van 10 dollar werkte super
    Ik had hem te pakken trok die autosleutes uit holly hands 10 min later zat ik in eenvieze cel metde sleutel natuurlijk
    Express heb ik ze lang laten wachte3n zo een 6 uur tot ik ze vroeg hoeveel dollar
    ok je krijgt die vijftig en ik kon gaan
    Wij maken hiervoor geen promotie of reclame Dat dot TNT wel laat ze eerst maar eens zorgen dat hun personeel wat beter wordt betaald
    Of ik loadmaster bi hun wilde worde3n op een a 300 en later op een 747 ik moest hilen wat ze wilden betalengeen ruststops ,ik zou iemand anders vragen zei ik
    Van jou kant super respect het is zzwaar
    groetjes Hans