Aan de slag in Chikwawa - Reisverslag uit Chikwawa, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu Aan de slag in Chikwawa - Reisverslag uit Chikwawa, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu

Aan de slag in Chikwawa

Door: Jolene Blom

Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart

06 Mei 2011 | Malawi, Chikwawa

Het is vrijdagmiddag en mijn eerste week in Malawi zit er bijna op. Het was een mooie week met veel bijzondere ervaringen. Voordat ik verder ga met vertellen wil ik iedereen die gereageerd heeft op mijn eerdere blogs bedanken voor de reacties. Erg leuk om te lezen.
Ik heb Simeon en Msika de groeten gedaan van iedereen die dat gevraagd heeft. Het leuke hiervan is dat zij iedereen nog kennen die hier eerder geweest is.

Afgelopen dinsdag ben ik echt aan de slag gegaan. Vanuit Mulanje zijn we eerst naar Blantyre afgereisd, naar het kantoor van het WFP. Daar heb ik kennis gemaakt met Marta, de manager daar en met de rest van de mensen die daar werkzaam zijn. Het was indrukwekkend om alle loodsen en tenten met opgeslagen graan en mais te zien en ook om te horen wat voor enorme logistieke operatie hier achter schuilt. Na een uitgebreide briefing zijn we doorgereisd naar Chikwawa.

Chikwawa ligt een stuk lager dan Mulanje en Blantyre en de weg er naar toe door de bergen was prachtig. Is het hier heet? Ja. Zijn er veel muggen? Ook ja. Maar al met al is het prima te doen hier. Ik vertrouw maar op de Malorone en met een hoge factor zonnebrand kom je een heel end hier.

Woensdag zijn we hier officieel gestart met het maken van een bezoekplanning voor de 30 community meetings die in de komende 2 weken gehouden zullen worden. Tijdens de community meeting gaan we uitleggen wat exact de bedoeling is van het project en wie waar verantwoordelijk voor is. Het plannen heb ik samen met Msika en met Charles gedaan. Charles is de District school meal coordinator, die vanuit de overheid verantwoordelijk is gemaakt voor het verstrekken van maaltijden op de scholen. WFP en de overheid werken hierin dus nauw samen.
Nadat de bezoekplanning was opgesteld zijn we eerst de scholen gaan bellen waarvan we een telefoonnummer hadden om de tijd mee te delen waarop de community meeting plaats gaat vinden. De scholen die we niet konden bereiken hebben we woensdag, donderdag en vrijdag persoonlijk bezocht.

Om bij een school te komen moet je vaak enorme afstanden afleggen over smalle zandweggetjes. De verste school ligt op 2 uur rijden van Chikwawa in een afgelegen gebied waar geen water en geen elektriciteit is. Sommige inwoners van de dorpen daar zijn zelfs nog nooit in Chikwawa zelf geweest. Hoe onvoorstelbaar is dat!? Het rijden over de rode zandwegen met een 4WD is een ervaring op zich. Prachtige uitgestrekte landschappen, het ontwijken van koeien, kippen en geiten en bij ieder dorpje wat we passeren zwaaiende kindertjes.

De dorpen hier lijken in geen enkel opzicht op onze dorpen in Nederland. Een dorp hier bestaat hier uit kleine lemen of bakstenen hutjes met riet of golfplaten op het dak en een waterpomp in de buurt. In de hutjes die vaak zo groot zijn als een gemiddelde slaapkamer bij ons slapen vaak 5-8 mensen. Dit is echt een andere wereld.

Op iedere school waar we aankomen worden we hartelijk en officieel ontvangen. Er wordt direct tijd voor ons gemaakt en na het officiele kennismaken communiceren we de datum van de community meeting en geven we aan wie hierbij aanwezig moeten zijn.
De scholen zijn heel blij met onze komst en sommige laten vol trots de bakstenen, zand en het grind zien dat ze in dat ze in de afgelopen periode verzameld hebben. De scholen zijn er klaar voor en nemen het project erg serieus.

Op iedere school waar we komen ben ik de “main attraction” zodra ik uit de auto stap en krijg ik direct een horde nieuwsgierige, breed glimlachende kinderen achter me aan die maar al te graag even op de foto willen en met z’n allen keihard beginnen te lachen als ik ze het resultaat laat zien. Het contact met de kinderen is hartverwarmend en van hun lach en hun enthousiasme word je instant vrolijk. :)

Al na mijn eerste week hier kan ik zeggen is het werk dat we hier doen dankbaar en mooi werk is. Ik zie uit naar de komende weken.

Vanuit Chikwawa wens ik iedereen een fijn weekend toe!

Hartelijke groeten,
Jolene

• 06 Mei 2011 - 15:46

Marlies:

Wat fantastisch!! Echt heel herkenbaar, je beschrijft het echt heel mooi! Heel leuk om te lezen!! Liefs

• 06 Mei 2011 - 16:34

Coby Engelmoer:

Geweldig om dit allemaal zo te lezen, wat een ervaring Jolene !
    Fijn dat alles goed gaat, het is net of ik er een klein beetje bij ben...
    Ook leuke en mooie foto's !
    Natuurlijk ook een fijn weekend en ik ben trots op je...

Liefs, tante Co

• 06 Mei 2011 - 17:43

Rene:

hey jolene,

je reisverslag is leuk om te lezen, ik kijk alweer uit naar je volgende verslag. hoe is het s avonds na het werk? kan je je dan een beetje vermaken?
    groetjes en succes komende week.
    rene

• 06 Mei 2011 - 19:58

Ietje Voortman:

Ik geniet van jou verhaal, was 2 jaar geleden met vakantie in Malawi .De blijheid van de mensen werkt erg aanstekelijk.Ik ben Game Guide dus met mijn foto's en verhalen op de scholen heb ik veel succes bij de kids .Ik hoop voor jou dat je een fijne tijd hebt geniet er van. tot horens.

• 08 Mei 2011 - 07:31

Maurice Hermsen:

Mooie verhalen Jolene! Ik ga 't zeker volgen.

• 08 Mei 2011 - 17:29

Rogier:

Zo ongelovelijk trots (en een beetje jalours :) op je. Echt tof dit te lezen.

• 09 Mei 2011 - 07:14

Marianne:

Heel leuk om te lezen hoe de eerste dagen van je trip zijn gegaan. De blijdschap van de kinderen straalt van de foto's af. Veel plezier en ik ben benieuwd naar je volgende verslag.
    Groetjes Marianne

• 09 Mei 2011 - 11:04

Giovanni B:

Das snel gegaan. Werkze en leuk om je zo te kunnen volgen.

Gio

• 10 Mei 2011 - 09:38

Carola:

Hoi Jolene,

Wat leuk om je verslagen te lezen, en wat een herkenbare foto's. Ik hoop dat je een hele mooie tijd hebt in Malawi en ben benieuwd naar je volgende verhalen.

Carola

• 10 Mei 2011 - 12:28

Bart:

Geweldig dat je dit doet en wat een andere wereld waarin je bent gestapt. Ik herken dit wel want ik heb zelf als kind 4 jaar in Ivoorkust gewoond,

Ik hou wel van dit soort reisverslagen en kijk uit naar de volgende...

groetjes Bart