Muli Bwanji (how are you)? - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu Muli Bwanji (how are you)? - Reisverslag uit Blantyre, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu

Muli Bwanji (how are you)?

Door: Marieke van der Heijden

Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart

13 Mei 2010 | Malawi, Blantyre

Mijn eerste drie weken in Malawi zitten er alweer bijna op. Voor de mensen die net inhaken op deze blog, hierbij zes dingen die mij het meeste zijn opgevallen:

Vriendelijke mensen in een prachtige omgeving
Het landschap is werkelijk adembenemend. Felgroen gekleurde theevelden die zich uitstrekken over het heuvelachtige landschap van Mulanje. ‘s Avonds kleurt de ondergaande zon de lucht felrood. De grootste wegen die Malawi doorkruisen zijn van opvallend goede kwaliteit. Daarnaast vind je kleine, vrolijk gekleurde winkeltjes met vaak grappige namen als ‘The no fear shop’ en ‘ Innocent spare parts’ en lopen vrouwen met voedingsmiddelen en tonnen water op hun hoofd en zwoegen volbepakte fietsers tegen de heuvels omhoog. Mensen zijn vrolijk en begroeten elkaar vriendelijk (volgens een heel ritueel).

Slechte oogst
Echter, na de eerste dag ‘in the field’ begrijp ik dat het verhaal achter het schoolvoedselprogramma pas begint zodra we van de hoofdweg afgaan en een stoffige zandweg inslaan. Daar waar geen auto’s komen, je nog een handjevol fietsers telt en de meeste mensen lopen, meestal op blote voeten. Piepkleine huisjes, zonder ramen, stromend water of electriciteit, die zich aftekenen tegen de dorre maisvelden. De armoede is hier duidelijk zichtbaar en mensen leven van het voedsel dat direct van het land komt. Omdat ze daar totaal afhankelijk van zijn worden hier door de slechte oogst op korte termijn grote problemen verwacht in de voedselvoorziening.

Honderden kinderen
De scholen maken flink indruk op mij. Honderden kinderen op blote voeten, gehuld in ‘zestiendehands’ kleding (lompen zou een passender woord zijn) vol gaten en scheuren en met als enig bezit het witte schoolbordje dat om hun nekjes hangt. Neem bijvoorbeeld Chingoli, een school met ruim tweeduizend kinderen. Als ik geinteresseerd aan de headteacher vraag hoeveel leraren hij in dienst heeft, antwoord hij verlegen: ‘Twelve madame, it’s very hard to get enough teachers these days’. Twaalf! Voor meer dan tweeduizend kinderen! En helaas is dit geen uitzondering...

De klaslokalen puilen dan ook uit en de meeste kinderen zitten op de grond. Vanwege gebrek aan lokalen krijgt de rest buiten les onder de boom. Zelf zijn de leraren vaak ook niet in een al te beste conditie. Gelukkig zie ik dat er op de scholen wel wordt gekookt, zodat kinderen toch hun dagelijkse porridge krijgen, een maispap die is aangevuld met extra vitaminen.

Vanzelfsprekendheden
Ik besef me hier ook direct hoe ontzettend verwend wij zijn in Nederland. In Malawi is namelijk niets vanzelfsprekend. Zo valt de electriciteit met grote regelmaat uit (en dan is het hier echt donker!), vind je goede sanitaire voorzieningen lang niet overal en is stromend water een luxe. De wegen zijn vaak moeilijk begaanbaar, vol hobbels en gaten, verbonden door gammele bruggetjes. Het assortiment van levensmiddelen is in de plaatselijke winkeltjes erg beperkt, het internet vaak super traag en het downloaden van bestanden meestal niet mogelijk. O ja, en op tijd komen (of uberhaupt opdagen) is ook lang niet altijd vanzelfsprekend...:). Tja, en daarom gaan dingen dus ook vaak langzamer dan gepland...

De media
Ik vind hier de krant lezen een vrij vermakelijke bezigheid en het geeft me veel inzicht in de politieke en maatschappelijke discussies die er spelen in het land. Het lijkt hier soms wel alsof de tijd heeft stilgestaan. De belangrijkste toppics op dit moment zijn: het verbieden van polygamie (o.a. in relatie tot HIV/Aids en vrouwenmisbruik) en het legaliseren van homoseksualiteit. Daarnaast vind je er bijvoorbeeld ook regelmatig artikelen van mensen die worden beschuldigd van hekserij.

Positieve energie
Het meest opvallende van Malawi vind ik dat ondanks al deze ‘drempels’ de mensen ontzettend veel positieve energie uitstralen. Ze zijn hartelijk, maken grappen en proberen er met trots oprecht het allerbeste van te maken. Niet voor niets noemen zij Malawi dan ook: The warm heart of Africa. Mijn hart heeft het land in ieder geval nu al gestolen.

Volgende keer meer! Liefs, Marieke

• 14 Mei 2010 - 11:12

Corry:

Met trots zie ik je staan tussen alle kinderen , Marieke veel succes met het project.
    Dikke kus

• 14 Mei 2010 - 12:58

Marielle:

Heel veel plezier en goeds voor daar!

• 15 Mei 2010 - 09:12

Carola:

Hoi Marieke,

Wat ontzettend herkenbaar allemaal. Ik denk dat je daar een fantastische tijd gaat hebben. Heel veel plezier en doe de groeten aan 'de mannen'

Carola

• 16 Mei 2010 - 08:23

Annuska:

Mariek, wat een ervaring! Heel veel succes! Dikke liefs

• 16 Mei 2010 - 09:17

Machiel Groot:

Hoi Marieke,

Zo te zien ben je veilig aangekomen, ondanks de aswolken. Inderdaad heel herkenbaar wat je schrijft. Alweer een jaar geleden dat ik Malawi verliet, zucht....

Heel veel succes de komende vier maanden! Ik blijf jouw verhalen volgen via de website!

Machiel.

• 16 Mei 2010 - 18:03

Simone:

Het doet me goed om je eerste verslag te lezen. Wat een andere wereld en wat een sterk contrast met onze wereld.
    Veel succes!

• 17 Mei 2010 - 09:54

Petra:

Leuk om je eerste ervaringen te lezen! Ik kijk uit naar je foto's! Veel succes en ik verheug me op je volgende verslag.

• 17 Mei 2010 - 12:17

Nancy:

onwijs leuk om je eerste blog te lezen!!

• 18 Mei 2010 - 18:00

Monique:

Hi lieverd, wat fijn om te lezen hoe je het daar hebt. Kan me er nu een beetje een beeld bij vormen. In ieder geval lijken mijn dagelijkse 'problemen' (lees: alle ellende die bij een klus-huis hoort) opeens niet zo erg meer en das mooi!
    Veel succes daar meissie. Dikke knuffel vanuit een zonnig A'dam xxx

• 21 Mei 2010 - 16:41

Suzan Demirhan:

Mooi verslag! Ik wens je ontzettend veel succes!

• 22 Mei 2010 - 05:58

Marije:

Heej Marieke!

Ondanks al je briefjes duurde het even voor ik bij de blog terecht ben gekomen! Wordt vanaf nu een vaste lezer!

Ben zo benieuwd hoe je het nou echt ervaart en of je alweer nieuwe dingen hebt meegemaakt! Wel blijven schrijven he? Geniet ervan and keep on doing good!

X Marije

• 22 Mei 2010 - 09:52

Suus Keller:

Ha Mariek!

Wat een wereld van verschil. TNT is nu zeker ver weg?! Leuk verhaal, blijf schrijven, wij volgen. xx

• 22 Mei 2010 - 10:14

Marieke 2 :):

Ha Marieke!

Ik kon het niet laten om al direct even te kijken of ik je blog kon vinden en jawel!! Ik heb gister de mooiste prijs van de avond gewonnen en mag je als het goed gaat komen opzoeken in Malawi! Wat ziet het er fantastisch en indrukwekkend uit zeg! Ik heb je eerste indrukken al met een brok in mn keel gelezen, wat een bijzondere ervaring moet het zijn! Het lijkt me dan ook heel bijzonder om de bovenstaande ook zelf een klein beetje op te mogen doen! Heel veel succes daar en ik zal je verhalen blijven volgen!

Groetjes, Marieke