You re most welcome to Malawi!! - Reisverslag uit Kasungu, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu You re most welcome to Malawi!! - Reisverslag uit Kasungu, Malawi van Nienke & Bart Nijhuis & Voet - WaarBenJij.nu

You re most welcome to Malawi!!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart

01 Mei 2009 | Malawi, Kasungu

De eerste dagen zitten erop.. Een super geregelde overdracht van Machiel, 32 scholen, honderden en honderden Malawiaanse kinderen verder: wat een waanzinnige ervaring!!

In allerlei wikipedia s etc. zul je over Malawi het volgende tegenkomen, lees en huiver..

* Er wonen 13 miljoen mensen in Malawi, het land zelf is drie keer zo groot als Nederland

* 50% van de Malawianen is 15 jaar of jonger

* Malawi staat in de top 10 armste landen van de wereld

* Het officiële percentage AIDS/HIV voor de hele populatie is 14.2%, maar:
* minstens 40% van de seksueel actieve bevolking is AIDS/HIV geinfecteerd

* Meer dan de helft van de bevolking leeft van minder dan 0,40 euro per dag

Goed om dit in het achterhoofd te houden. Ook goed te weten wat ik hier zelf ontdekt heb:
* In een busjes waar in Nederland 6 man gaat, kunnen 30 Malawianen (we kunnen nog wat leren van deze efficientie)
* Je kán een volwassen geit op de fiets vervoeren (moet je gewoon z n voorpoten over het stuur hangen..)
* Grootste eenheid in briefpapier hier is 500 Kwacha (ong. evenveel als 2 euro 80) met 10 euro op zak voel je je al een big spender.
* Als de stroom uitvalt gaat het leven door, in het pikkedonker zetten we het gesprek onverstoord voort.
* Dit gesprek begint overigens altijd op dezelfde manier:

Start met een special handshake
Muli Bwanji? (Hoe gaat het?)
Dili bwino, muli bwanji? (Het gaat goed, hoe gaat het met jou?)
Dili bwino, zikomo! (Het gaat goed, dank je)
Zikomo kwambini! Your most welcome!! (Dank je zeer Your most welcome)
Zikomo zikomo (Dank je, dank je)
Na zo n 400 handen geschud te hebben in 5 dagen komen de woorden er in bijna vloeiend Malawiaans uit!

Wat mij vooral is opgevallen in de eerste week is dat niet alles wat men zegt over Afrika waar is. Zo zijn de medewerkers van het project (Msika en Simeon) echt een voorbeeld van ontwikkeling in dit land.
Msika (projectassistent) heeft enorm veel kennis van het project, een scherp gevoel voor humor en leert me alle tips & tricks van het werken met WFP en Malawianen.
Simeon (chauffeur) is alleen al bijzonder omdat hij op de eerste dag in het veld tegen het team zei: Hurry up, we dont want to be late!! Eerlijk waar!
Dus voor alle sceptici onder ons: ik ga de discussie aan!! Wat ik tot nu toe zie zijn goede mensen die een betere toekomst willen voor hun kinderen. Ik zie headteachers die orde proberen te scheppen in de chaos van honderden scholieren met veel te weinig leraren. Overal kom ik veel dankbaarheid tegen voor wat het WFP doet. Maar het mooiste is om op iedere school die we bezoeken al die honderden lachende kinderen te zien!!

Uiteraard zal dit beeld ook genuanceerd worden de komende tijd. Deze eerste indruk zal me altijd bijblijven...

Liefs!

• 01 Mei 2009 - 18:33

Kees En Mientje:

Lieve Suzanne,

Wij zijn blij met dit eerste goede bericht uit Afrika. Fijn dat je nog bij ons was in droevige momenten. Nu alle actie gericht op je doelen in Malawi! Foto uit Venetië is wel aardig, maar moet je toch echt vervangen door iets gekleurders.

Liefs uit Blitterswijck.

• 02 Mei 2009 - 17:47

Anja:

Lieve Suus!

Wat fijn dat je het goed maakt en zo enthousiast bent! Geniet ervan en ontzettend veel succes met je project, we zullen je verhalen volgen.

Veel groeten van ons allemaal!
    Anja

• 02 Mei 2009 - 22:40

Peter En Elsbeth:

lieve Suus,

Heerlijk om op deze manier wat zicht te krijgen op je nieuwe ervaringen. We zijn ongelofelijk trots op je.
    Dappere dodo, let goed op jezelf,
    Bellen je snel,
    Dikke kuzzz,
    Elsbeth en Peter

• 03 Mei 2009 - 12:07

Mireil:

Lieve heldin!

Wat heerlijk om je berichtje te lezen, en wat een goed overzicht ook weer van de eerste indrukken.. Krijg zo stiekem het idee er ook gewoon een beetje bij te zijn :-) Ga je heel snel bellen, dikke kus voor nu!

• 03 Mei 2009 - 15:44

Carlijn:

Fijn dat je goed bent aangekomen, fijn dat je eerste indrukken goed zijn, fijn dat je zoveel kan betekenen daar...fijn fijn fijn!! Blijf schrijven Suus!!!

xx

• 04 Mei 2009 - 10:33

Marieke:

Lieve Suzy,
    vet vet vet... be zo benieuwd hoe je het gaat vinden daar!!

Fijn als je ons af en toe op de hoogte houdt, maar vooral gaan genieten en ervaren daar!

Dikke zoen uit Rotterdam!

• 04 Mei 2009 - 12:33

Katrijn:

Ola lieve Suus!! Wow wat een fijne aankomst! Heb je verhaal met een smile gelezen maar ook beetje dubbel als je leest hoe ze daar leven. Zet 'm op en geniet! Veel liefs Kat

• 04 Mei 2009 - 14:58

Renee:

Hoi Suus, Je verhaal is zooooo herkenbaar... Echt leuk om te lezen. Ja zeker, de eerste indrukken blijven je altijd bij. Je vond mij zo enthousiast. Ik weet zeker dat je niet onder doet. Ook nu al straal je dat uit.
    Heel veel succes, maar vooral plezier. Ik vog je uiteraard op de voet.

ps groeten aan Msika.

• 05 Mei 2009 - 09:44

Marielle:

Muli Bwanji?

Fijn te lezen dat de eerste indrukken meevallen. Je gaat een paar mooie en bijzondere maanden krijgen!

Geniet ervan en heel veel succes!

Marielle

• 05 Mei 2009 - 12:53

Bert Van Der Schoot:

Hoi Suzanne,

Muli Bwanji? Ik ben zeer trots op je dat je aan deze missie bent begonnen. Toch maar even je vaderland voor een tijdje verlaten. Maar ik denk dat je er veel voor terug krijgt. Ga er ook van genieten. Ik blijf je op deze manier volgen en wens je veel sterkte toe, maar ook genieten!!
    Ik zie uit naar je volgende story.

Groeten,
    Bert

• 05 Mei 2009 - 17:12

Michelle:

Lief Suuske,
    Wat fijn dat je zo enthousiast wordt ontvangen!!
    Geniet ervan en dat je maar net zo glimlachend (en donker) mag terugkomen als de kindertjes daar.. Mis je hier, x mich

• 11 Mei 2009 - 14:50

Michiel En Ard:

Suus!!

Onze harten bloeden nog steeds, geen drukverband helpt daar tegen! :(

Liefs,
    Ons

PS: krijgen we ook nog wat spannendere foto's te zien? :)