De tocht naar het zuiden; Chikhwawa
Door: Marlies Hoogvliet
Blijf op de hoogte en volg Nienke & Bart
26 Februari 2011 | Malawi, Mulanje
Groot verschil met Phalombe is de temperatuur in Chikhwawa. Iets wat menig Malawiaan mij duidelijk maakte voor vertrek. Wanneer ik vertelde dat we naar Chikhwawa vertrokken werden wenkbrauwen gefronst en volgde onmiddellijk: “That is really hot, do you know that?” Blijkbaar maakte ik nog niet een hittebestendige indruk…
De waarschuwing bleek niet voor niets; onder de 35 °C kwam het niet. Dit heeft onmiddellijk gevolgen voor de bevolking in Chikhwawa en ook de noodzaak van het School Meal Programme wordt bevestigd.
De hoge temperaturen in combinatie met de droogte maakt de grond beperkt geschikt voor het verbouwen van gewassen. Gierst, katoen en suiker wordt voornamelijk verbouwd. De enkele boeren die maïs verbouwen zien hun gewas voor hun ogen verdrogen door het regentekort . Ook cijfers zijn schrikbarend, zo is 18% van de leerlingen die ingeschreven staan weeskind; grote veroorzaker is HIV.
De scholen die we bezoeken liggen op grote afstand van elkaar, in afgelegen dorpen. De wegen zitten vol gaten en kuilen, wat betekent dat de auto hier ook een zware taak heeft. Resultaat; 2 keer een lekke band. Lachend worden deze verwisseld door het team!
We worden bijgestaan door Charles, de School Meal Coördinator (SMC) van Chikhwawa. Charles weet de scholen gelukkig feilloos te vinden. Hij is een voormalig Head Teacher van één van de scholen in Chikhwawa. Als SMC en heeft hij als onderwijzer een promotie gemaakt binnen het district, ook voor wat betreft zijn vervoersmiddel; geen fiets meer maar een brommer. Een statussymbool, beter dan een fiets, nog net geen auto. De brommer is gezien de afstanden geen overbodige luxe.
We komen op plaatsen waar mijn komst als blanke voor bizarre taferelen zorgt, aangezien veel leerlingen nog nooit een blanke van dichtbij hebben gezien. Zo rent op één school de helft van de leerlingen van schrik weg, terwijl ik bij een andere school word aangeklampt onder het noemen van de naam Jezus, wat ook mij doet schrikken. De bijbel kent door de kolonisatie geen donkere, maar een blanke Jezus. Bij het uitspreken van “Muli Bwanji” (Hoe gaat het?) in combinatie met een grote glimlach zijn de meeste leerlingen over de schrik heen.
Vijf dagen Chikhwawa maakt veel indruk, grote armoede en droogte staan in contrast met de enorme vriendelijkheid en lachende gezichten van de leerlingen. Dat is waar we het voor doen!
27 Februari 2011 - 08:34
Marielle:
Jeetje, weer een heel ander gebied en dus weer een heel andere ervaring.
Zo te horen kunnen ze de hulp goed gebruiken, dus het is fijn dat jullie de warmte doorstaan.
Good luck!
27 Februari 2011 - 10:56
Marc Warmerdam:
Wat een geweldig leuk verslag. Leuk om van dit avontuur te lezen! DE goede herinneringen aan de fieldtrip uit 2009 komen weer tot leven.
Heel veel succes met het goede werk. -
27 Februari 2011 - 20:29
Bart Beek:
Goed bezig Marlies, jouw altijd enthousiaste aanwezigheid kunnen ze wel gebruiken daar, succes -
28 Februari 2011 - 08:08
Nienke:
Heee Chica...ook wel bekend als Jezus. Haha, bizar zeg! Gaaf die foto's! Succes de komende week, dikke kus! -
28 Februari 2011 - 08:45
Marieke:
Wat is het oneerlijk verdeeld: daar smachten ze om een druppel regen, terwijl wij hier met smart wachten op de eerste zonnestraal. Goed om te lezen dat je je daar prima je mannetje staat. Heel veel succes, goed bezig en veel groeten Msika, Simeon & Charles! -
28 Februari 2011 - 09:22
Stephanie:
Wat een verhaal weer! Prachtig! En mooi dat je zelf onderkent wat een glimlach allemaal kan doen! Geniet!
x -
28 Februari 2011 - 15:03
Sape:
He, thanks voor je reactie. En Suus krijgt een zoen.
Have fun -
28 Februari 2011 - 21:36
Mariette:
Wow, wat een verhaal weer, heel mooi. Je doet goed werk met n glimlach, keep it up! -
01 Maart 2011 - 05:35
Guus (GEP):
He Marlies,
Les onder de boom.....toch wel even iets anders. Een goede vriend van me heeft zijn zus in Malawi zitten; zij heeft daar een eco-resort. Hoor altijd dat Malawi een land is waar de mensen nog echt "echt" zijn; 1 van de weinige Afrikaanse landen dat geen echte oorlog gekend heeft alleen jammer genoeg niet rijk is aan grondstoffen/olie. Lijkt me wel echt mooi om daar een tijdje te zitten. Enjoy; voor je het weet is het weer over.
x Guus -
02 Maart 2011 - 08:40
Annemarie:
Wat een mooi verhaal weer! Jullie kunnen daar veel betekenen, fijn om te horen. Succes met het autobanden verwisselen ;) x -
07 Maart 2011 - 13:46
Machiel:
Succes met de warmte en de nieuwe locaties!! Ik blijf het volgen!